Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Legale ‘overheidswiet’

Legale ‘overheidswiet’

Het nieuwe kabinet doorbreekt de decennialange politieke discussie over het Nederlandse gedoogbeleid van wiet. Zij willen een experiment toe staan van het telen van ‘overheidswiet’. Er komen wietplantages onder staatstoezicht, waarvan tien gemeentes de komende vier jaar wiet mogen afnemen. Er blijkt echter nog veel onduidelijkheid te bestaan onder de inwoners over wat dit experiment nou precies inhoudt.

Dit experiment moet inzicht geven of de criminaliteit en de drugsoverlast afneemt, zodra de overheid de wietmarkt overneemt. Daarnaast wordt er gekeken naar welke effecten de legale wiet heeft op de volksgezondheid. In de huidige situatie bevat wiet vaak veel schadelijke en hallucinerende stoffen. Daarbij komt dat de gebruiker vaak niet weet of er gebruik is gemaakt van pesticiden.

Naast dit experiment gaat het nieuwe kabinet voor een zogenoemd ‘ondermijningsfonds’ van 100 miljoen euro om de drugscriminaliteit aan te pakken. Dit geld wordt geïnvesteerd voor het in beslag nemen van drugspartijen en het opsporen van daders. Daarbij komt er een zogenoemde ‘ondermijningswet’ die de aanpak van drugscriminaliteit moet gaan vergemakkelijken. Door het inroepen van dit fonds wordt er gehoor gegeven aan de klachten van gemeenten van vele overlast door drugscriminaliteit en drugstoerisme.

Ook D66 Winterswijk ziet het belang in van dit wietexperiment en het ondermijningsfonds. Wij zien graag dat de gemeente Winterswijk zich aanmeldt voor het wietexperiment. Winterswijk heeft één coffeeshop waar gedoogd wiet verkocht mag worden. Hoe en hoeveel wiet daar terecht komt weet de overheid niet en of die bespoten zijn met pesticide blijft een raadsel. D66 Winterswijk ziet onze gemeente dan ook graag deelnemen aan dit experiment.

Den-Haag heeft echter aangegeven dat het experiment waarschijnlijk alleen wordt uitgevoerd in grote gemeenten. D66 Winterswijk heeft middels een motie het college verzocht om binnen de regio Achterhoek te kijken of er draagvlak bestaat om gezamenlijk met andere gemeenten deel te gaan aan het experiment. De gemeenteraad stemde positief, waardoor de motie van D66 inzake legale wietteelt is aangenomen in Winterswijk.

Gepubliceerd op 05-01-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018