Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Meer jongeren in de politiek

Al eerder heb ik mij mogen voorstellen in deze raadsrubriek. Op de vorige rubriek heb ik vele reacties mogen ontvangen, waar veelal de vraag werd gesteld waarom zo jong beginnen met politiek. Er kwamen ook reacties met de vraag of ik niet beter nog even kon wachten totdat ik iets verder ontwikkeld ben. Tuurlijk zou dit kunnen maar jong geleerd is oud gedaan zei mijn opa altijd. Toch ben ik ervan overtuigd dan jonge mensen in de politiek van essentieel belang zijn. Om dit toe te lichten schrijf ik deze raadsrubriek naar aanleiding van de reacties die ik heb gekregen. Verjonging is iets positiefs en daar zijn we al goed mee op weg in Winterswijk.

Het belang van verjonging binnen de gemeentepolitiek is naar mijns inziens voor verschillende zaken belangrijk. Jonge mensen zitten vaak in een andere levensfase en kijken ook anders tegen zaken aan. Zo kunnen wij elkaar scherp houden binnen de gemeentepolitiek. Doordat ze in een andere levensfase zitten, hebben zij ook een andere dynamiek. Jonge mensen zijn pragmatisch en zakelijk en dat is wat we nodig hebben in de huidige netwerksamenleving. Daarnaast staan jonge mensen vaak dichter bij de mensen en maken sneller contacten. Dit kan zorgen voor een betere en snellere verbinding tussen burgers en politiek.

Wij zijn al goed bezig in Winterswijk, een goede stap is het aanstellen van de nieuwe burgemeester. Die de jongste burgemeester van Nederland wordt. Wij leven immers in een ‘netwerksamenleving’, met veel social media. Vooral jonge mensen weten hier goed gebruik van te maken. De overheid zal nog meer digitaal gebruik gaan maken om zo communicatie, dialoog en interactie met zijn burgers te versterken.

De raad moet een goede afspiegeling zijn van de inwoners van Winterswijk, pas dan zal iedereen, jong en oud, zich vertegenwoordigd voelen. Met meer jonge mensen in de raad komt er een andere, verfrissende dynamiek op gang.

Gepubliceerd op 05-01-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018